Evolutie bij onze eekhoorns Freddy Vermeersch

EVOLUTIE BIJ ONZE EEKHOORNS.

 

Wat begon met een eenvoudige Japanse witbuik import is uitgegroeid tot een echte gedomesticeerde volière eekhoorn. Foto onder toont vrouw van comb.24 in zomerkleed is eerste nafok uit import. Ik ben tien jaar geleden begonnen met nafok eekhoorns wat een groot voordeel was. Na enkele maanden al kwam er een nestje en later in het jaar nog een. Dit herhaalde zich ieder jaar zo, waardoor we hopen ervaring opdeden.

In het begin periode waren we vlug tevreden. Bij de importen zaten er hier en daar een exemplaar bij die bijna zwart waren. Als je geluk had en je kon fokken uit deze import moest je de jongen houden, de importen zelf leefden niet lang. Door toeval fokte ik in mijn begin periode enkele zeer mooie diep zwarte exemplaren. De vraag naar deze dieren was in die periode zo groot dat ik bijna vergat er over te houden voor mezelf. Op een bepaald ogenblik had ik maar één zwarte vrouw over. Toen Wouter mij vroeg of ik zijn koppel wou overnemen moest ik niet nadenken. De mooie pik zwarte man van Wouter had ik zelf gefokt (uit com. 1.), zijn koffie zwarte vrouw kwam van Pauwels dit werd combinatie 12 die voor 28 nakomelingen zorgden. Mijn eerste fokzuivere zwarte lijn waar ook koffie zwarte uitkwam. Het nadeel van deze lijn was dat ze wat te karaktervol waren. Mijn andere zelf gefokte zwarte heb ik gekoppeld aan een zwarte witstaart die door Kortekaas gefokt was dit werd combinatie 3 een minder succes volle bonte lijn die maar 6 nakomelingen heeft gehad. De vrouw van combinatie 3 had de slechte gewoonte opgenomen om haar jongen op te eten waardoor ik ze heb verwijderd uit mijn stam. Door dit toeval fokte ik maar weinig witstaarten. Ik heb de witstaart toen verpaart aan de koffie zwarte vrouw van Pauwels wat drie bonte en een fokzuivere zwarte opleverde.

. Deze witstaart komt uit combinatie 3 ik had er twee van gefokt van deze kwaliteit uit combinatie 3. Een ging naar Nederland en de andere zette ik bij een wat oudere jonge zwarte vrouw uit mijn combinatie 12. De zwarte vrouw die even bazig was als haar moeder liet de jonge witstaart niet uit zijn blok komen om te eten. Toen ik het door had was het te laat. Door gebrek aan plaats was ook al mijn oude zwarte witstaart naar Nederland vertrokken. Gelukkig waren enkele koppels jongen in België gebleven bij wat nu mijn aspirant fokkers zijn. Sommige zijn na een tijdje afgevallen andere zijn uitgegroeid tot goede fokkers. Niet iedereen die begint zet door. Verleden jaar fokte een van mijn aspiranten twee vlaggenstaarten. Dit jaar kreeg de mooiste vlaggenstaart een witstaart en een mooie vlaggenstaart plus twee fokzuivere jongen. Bijna gingen ze terug naar Nederland, de een deed wat moeilijk en de andere haakte af voor de afstand waardoor ik besliste om deze prachtige dieren maar voor de mijn eigen fok te houden. Ik ben al begonnen met het afbouwen van de fokzuivere lijnen en het roer van de fokrichting om te gooien. Vaker dan vroeger worden bestelde eekhoorns niet opgehaald. Foto onder comb.19. Eén van de beste bonte combinaties met 24 nakomelingen.

. Uit de witstaarten kwamen ringstaarten, vlaggenstaarten, witstaarten met een te kleine rozet en dieren met wat wit haar hier en daar in de staart of een of meerdere witte poten. Ik heb nooit bont x bont gefokt, dus ook nooit albino jongen gehad. Ik heb niet alleen op de kleur geselecteerd maar ook karakter, vruchtbaarheid, stress bestendigheid waren belangrijk. Mijn kleur zwart heeft moeten inboeten door de inbreng van mijn bruinblauwe vrouw van combinatie 24 die nu al 36 nakomelingen heeft dus een grote invloed op mijn stam. De 24 is mijn tweede fokzuivere lijn, ze blinken uit als tamme goed fokkende eekhoorns. Foto onder toont vrouw van comb.24 in haar winterkleed. ( blauwe lijn. )

Deze tamme vrouw heeft haar goede karakter over op bijna al haar nakomelingen. Ze is daarbij ook nog een zeer zorgzame moeder.

De zwarte eekhoorns alsook de dominant bonte die ik naar Nederland verkocht heb, hebben nu ook in Nederland voor veel nafok gezorgd. Massa zwarte fokken heeft dan ook voor mij geen zin meer. We zullen ons dan ook moeten toeleggen op het fokken van goede bonte zowel de dominant bonte als de recessief bonte. De vraag naar mooie bonte is groot ook door beginnelingen die niet goed weten waar ze aan beginnen. Ze onderschatten vaak de moeilijkheidsgraad.

De eerste stappen buiten zijn nestblok voor deze jonge harlekijn.

Deze recessief bonte heb ik gefokt uit twee splitten, in dit nest zat ook nog een split voor harlekijn. Langs deze weg fok je vruchtbare en sterke bonte. Uit een zwarte fokzuivere x split voor harlekijn heb ik ook nog een split voor harlekijn kunnen selecteren. Dit was nodig, ik volg al een tijdje de harlekijn stam. Ik zal dan ook proberen om de sterkte van mijn zwarte stam over te brengen op de harlekijnen. De zwakte van de Harlekijnen zit hem vooral in het feit dat ze bont x bont zijn gefokt. Gelukkig kwamen er ook nog splitten uit, dit waren voor mij ook de meest bruikbare dieren. Je hoeft dus niet de duurste en mooiste eekhoorn te kopen voor de fok. Als iemand mij om twee bonte vraagt om mee te fokken zullen ze dit ook niet krijgen. Mijn aspirant fokker die dit jaar twee super mooie bonte heeft gefokt is begonnen met een zwarte met enkele witte haren in de staart een dochter van mijn witstaart. Kijk niet alleen naar het dier dat je koopt maar ook naar de ouders. Als je bonte met succes wil fokken moet je goed op de hoogte zijn van de erfelijkheidsleer. Het is pure wiskunde! Je moet zeker het verschil tussen dominante vererving en recessieve vererving kennen. Ook de fokzuivere en de splitten moet je kunnen herkennen. Dit kan je enkel leren door ondervinding via het fokken en het bijhouden van een stamboek. Het samenstellen van een goed passende combinatie is pas mogelijk als je over voldoende informatie beschikt over het dier zelf de ouders en liefst nog verder. Zo stelde ik vast dat bepaalde combinaties meer vrouwelijke nakomelingen gaven, andere gaven dan meer mannelijke nafok. Ik heb daar ook de reden van ontdekt. Ook het bont patroon is afhankelijk van de combinatie. Soms zie je prachtige ouders die geen mooie nafok geven en ook andersom. Voor de fok zijn vooral de erfelijke factoren die er in zitten erg belangrijk, al zijn ze soms niet zichtbaar. Hun nafok brengt deze zaken naar boven. Door het kruisen van dominant bont x recessief bont waarbij het dominante bont naar voor komt raken sommige fokkers in de war. Al zijn deze nakomelingen zeker niet waardeloos voor de fok. Het is uit een dergelijke split x een split uit harlekijn x harlekijn dat ik mijn harlekijnen van hierboven heb gefokt. Mijn andere harlekijnen komen uit een recessieve split x harlekijn. De eerste ronde uit twee koppels leverde 5 harlekijnen en 2 splitten op. De tweede ronde gaf 1 harlekijn en 4 splitten. Twee split mannen hadden dwarse strepen op de staart, een soort vlaggenstaart maar dan zonder wit. ( jonge harlekijn loopt 14 dagen uit het nest )

Deze jonge dominant bonte witstaart man (foto onder ) komt in het fok team. Hij loopt veertien dagen uit het nest op foto, samen met zijn zus een mooie vlaggenstaart worden ze voorbereidt op hun taak. Nu nog de gepaste partners uitzoeken, voor de witstaart is een fokzuivere pik zwarte vrouw uit de 24 zeker goed. De vlaggenstaart is voorlopig toegewezen aan de mooie harlekijn tot er zich een betere keuze voordoet. Er wordt vol verwachting uitgekeken naar het tweede nest van de zwarte split x driekleur harlekijn, dat nog moet uitgroeien. Ik zal dus zonder moeite mijn fokparen kunnen samenstellen voor 2010. Jammer genoeg is het altijd worstelen met de plaats, om alles te houden wat we eigenlijk zouden willen. We moeten er ook voor zorgen dat er voldoende vraag is naar de nafok. Voor de allermooisten is er altijd plaats maar die worden vaak ook niet verkocht. Persoonlijk koop ik dergelijke dieren niet, liever een split een broer of een zus van een topper met een mooie afstamming. Ik heb de meeste voldoening aan een zelf gefokte topper. Velen kiezen de gemakkelijkste weg, gewoon een topper kopen.

De jonge zwart bonten komen nog uit mijn oude zwart bonte lijnen (3-13-23) gemengd met de fokzuivere zwarte lijn (12), hun pik zwarte kleur zorgt dan ook voor het nodige contrast met het wit. Ik ga de witstaart nu mengen met een jong uit com. 24 die 50% import bloed en 50% bloed van com. 12 bezit. De vlaggenstaart ga ik paren aan een recessief bonte harlekijn uit mutatie 2. De eerste generatie uit dit laatste koppel zal weinig bonte opleveren enkel een dominant bont is mogelijk, maar alle jongen zullen split zijn voor recessief harlekijn. Het is de tweede stap in het mengen van mijn dominant bonte stam met mijn nieuwe recessieve bonte stam. Het is mijn bedoeling om binnenkort recessief zwartbonte harlekijnen te fokken. Als de fok wat meezit, kan dit vrij vlug gaan gebeuren. Genetisch kan je beide bontvormen tegen elkaar zetten door het feit dat de bontfactor in een ander gen zit. Daardoor krijg je in de eerste generatie enkel de dominante bontvorm te zien de recessieve bontvorm is aanwezig als splitvorm. Velen zien deze splitten niet zo graag maar ze zijn nodig net als de fokzuivere om sterke bonte te fokken.

Even naar de buren kijken en dan maar verder spelen.