Atrirufus

Sciurus variegatoides atrirufus

{youtube}9_khQYxUw3M {/youtube}

 

 

Uiterlijke kenmerken

 

Bijna zijn gehele lichaam is roodbruin van kleur. Van de ogen tot aan de staart loopt een smalle zwarte band. De staart is lichtgrijs van kleur.

Vergelijkbare soorten

 

 

Sciurus variegatoides thomasi - Sciurus variegatoides rigidus - Sciurus variegatoides dorsalis - Sciurus variegatoides atrirufus zijn enkele van de meest bekende sciurus variegatoides soorten.

Er zijn in totaal 14 ondersoorten.

 

Voeding

Deze eekhoorn eet dagelijks vers fruit. Het is goed om dagelijks 2 a 3 soorten vers fruit te geven. Ze lusten in principe alle soorten fruit. Bijvoorbeeld: appel, sinasappel, kiwi, vijgen, druiven, peer, ananas, banaan, nectarine, pruim, papaja, avocado. Verder een stukje wortel, een beetje witlof of andijvie maar niet te veel.

Voor de eiwitten kan je meelwormen geven of sprinkhanen, ook een goede eiwitvoorziening bestaat uit soja nutrilon, welke je eventueel weer kan mengen met havervlokken, tarwevlokken en b.v. rozijnen.
Ook kan je de eekhoorn dagelijks een hondebrokje of kattebrokje geven.

Kalk en mineralen kan je geven in de vorm van gistocal, let wel op de goede dosering (zie voorschrift), een stuk hertegewei of een uitgekookt mergpijpje.

Vitamine krijgt de eekhoorn bij een gevarieerde voeding normaal voldoende binnen, maar het kan geen kwaad om nu en dan de eekhoorns een vitamine preparaat b.v. via het drinkwater te geven.

Verder eten de callosciurus variegatoides soorten noten zoals walnoot, hazelnoot, cedernoot, pijnappelpitten, dennezaad, pompoenpitten, daarbij b.v. een goed papegaaien zaadmengsel.

Ook het toevoegen van universeelvoer (bevat eiwitten in de vorm van gedroogde insecten) b.v. strooien op het fruit kan de voeding verrijken.

Daarnaast is het goed om regelmatig verse takken te verstrekken, waar ze graag aan knagen, goed voor het slijten van hun tanden, maar er zitten ook voedingsstoffen in zowel onder de bast als in de knoppen van de bladeren die nog aan de takken zitten.

 IMG 3978RW500

 

Voortplanting

Het vrouwtje werpt meestal 1 a  2 keer per jaar een nest met vier tot zes jongen. Het vrouwtje paart in de natuur in  dezelfde periode met meerdere mannetjes. Dit gebeurt van februari tot en met april. Zodra het vrouwtje zwanger is begint ze met de bouw van haar nest. Ze verzamelt bladeren en takken waarvan ze een stevige bal maakt tussen de aftakkingen in een boomtop. Ook kan ze gebruik maken van een holte b.v. in een boomstam.  Na een draagtijd van 47 dagen worden de jongen in het nest geboren en door het vrouwtje groot gebracht. In gevangenschap worden ze door de meeste liefhebbers paarsgewijs gehouden, ook dan verzorgt het vrouwtje de jongen, het mannetje verblijft dan meestal in een andere nestkast. Het mannetje kan gewoon in dezelfde voliere verblijven.

 

 IMG 3997RWTKST500

Habitat

De S. variegatoides heeft een groot verspreidingsgebied en komt voor van Chiapas in Mexico tot aan het Panamakanaal in Panama.  De soort past zich makkelijk aan diverse leefgebieden aan. Men komt ze tegen in diverse soorten bosrijke gebieden.

Verspreiding

Het beestje is overdag actief en leeft voornamelijk in de bomen. Tijdens zijn zoektochten naar fruit, bloemen, zaden, boomschors, paddenstoelen en soms insecten komt hij nauwelijks uit de bomen. Deze eekhoorn soort wordt dan ook zelden op de grond waargenomen. De populairste vruchten uit het dieet van deze eekhoorn zijn de mango, guave's, vijgen en kokosnoten. In tegenstelling tot de meeste eekhoorns legt deze soort geen voorraad aan maar zoeken het hele jaar door naar vers voedsel.