Hoe voer ik mijn eekhoorns

MIjn eekhoorns krijgen iedere dag vers voer en dit bestaat uit een zaden mengsel aangevuld met een mengsel van melkpoeder, granen en andere toevoegingen.

Het zadenmengsel bestaat bij mij uit een compleet zadenmengsel voor eekhoorns gemengd met Teurlings dwergkonijnenmelange.

voergrouvetekst500

 

Het complete mengsel bevat veel zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten, een enkele gepelde hazelnoot, gedroogde rozebottels en andere, veelal vethoudende zaden. Om te voorkomen dat mijn eekhoorns te veel vethoudende zaden eten, waardoor ze ook letterllijk te vet kunnen worden meng ik dit met Teurlings dwergkonijnenmelange, welke uit meer meelhoudende zaden bestaat. Deze dwergkonijnenmelange is een van de weinige mengsels waar geen pinda's in zitten. PInda's (in grotere hoeveelheden) zijn niet echt goed voor eekhoorns. Het zijn geen noten zoals veel mensen denken (apenootjes) maar eigenlijk peulvruchten. De reden waarom pinda's niet zo goed zijn voor eekhoorns kunt u lezen in een artikel over pinda's elders op deze site. (zie onder tabblad artikelen).

terulingsdwergkonijnenmelangetekst500

 

De verhouding van deze twee zaadmengsels hangt bij mij af van het jaar getijde. De winterdag wanneer het koud is, mogen de eekhoorns een wat "vettere" voeding hebben dan de zomderdag.

In de winterdag geef ik ze 2 delen compleet voer met 1 deel dwergkonijenmelange, in de zomerdag is de verhouding 1:1.  De zaadmengsels zitten in grote emmers en worden iedere dag in een kleinere hoeveelheid gemengd, zo kan ik ook iedere dag de verhouding aanpassen voor eekhoorns die b.v. niet in conditie zijn, of b.v. voor zogende dieren.

 

Daarnaast krijgen de eekhoorns regelmatig een walnoot, een hazelnoot, een paar pijnboompitten. Vaak voer ik dit aan het gaas en dat is meteen een mooie manier om de dieren te inspecteren: worden ze te zwaar, ziet de vacht er goed uit, is een dier bronstig of drachtig en zien de tepels er goed uit bij zogende dieren.

 

Verder krijgen ze met regelmaat takken, goed voor het knagen maar ook voor de stoffen die er in zitten. Niet alle takken zijn geschikt, ik geef vaak berken, hazelaar, fruitbomen hout  en wilg.

Buxus en taxus zijn in ieder geval giftig!!

 

Naast het zadenmengsel krijgen de eekhoorns iedere dag een mengsel van melkpoeder, granen en andere goede voedingsstoffen:

 

Dit mengsel wordt iedere morgen door mij vers klaargemaakt en bestaat meestal uit de volgende samenstelling:

 

Ik begin met rozijnen, ongezwaveld:

ROZIJNENTEKST500

 

Daarna strooi ik hier Nutrilon opvoedmelk soya 2 op, deze is lactose vrij, omdat sommige eekhoorns  niet tegen lactose  kunnen.

NUTRILONTEKST500

 

De rozijnen zijn wat kleverig en door nu eerst deze twee met elkaar te mengen plakt de melkpoeder ook aan de rozijnen, voordeel is dat de dieren die wel rozijnen eten automatisch ook melkpoeder binnen krijgen:

 

NUTRILONGEMENGDTEKST500

Je ziet hier goed dat de melkpoeder voor een deel aan de rozijnen kleeft.

 

Vervolgens komt er een kruidenmengsel over. Dit mengsel bestaat uit 7 soorten gedroogde kruiden, te weten:

brandnetel

kamille

kleefkruid

klis(klit)kruid

paardebloem

rozenbottel

tijm:

KRUIDENMENGSELTEKST500

 

 Dan volgt er een laag met stuifmeelkorrels, een natuurlijk product, licht verteerbaar en bevat veel vitaminen, mineralen en spore-elementen:

 

STUIFMEELKORRELSTEKST500

Dan volgt een laag met kokos schaafsel, veel tropische eekhoorns eten ook kokosnoot in de natuur:

 

KOKOSSCHAAFSELTEKST500

  

dan een laag gebroken lijnzaad, hetgeen veel omega 6 bevat:

 

LIJNZAADTEKST500

 

Ook meng ik er regelmatig eivoor voor vogels doorheen:

 

EIVOER500

 

verder ook universeelvoer /  pate, deze bevat diverse gedroogde insecten, dit wissel ik af met gewoon universeelvoer.

 

 

UNIVERSEELVOERPATETEKST500

 

 

een tot twee keer per week  meng ik er ook gistocal doorheen, niet te vaak houd je aan de voorgeschreven dosering!

Soms geef ik de gistocal over het fruit.

 

Dan wordt alles goed gemengd en is het klaar om te voeren.  Alle dieren krijgen iedere dag iets van dit mengsel, soms wel en soms niet over het verse fruit gestrooid. Zogende dieren krijgen een grotere hoeveelheid, maar krijgen naar behoefte ook meer melkpoeder/nutrilon:

 

ALLESGEMENGDTEKST500

 

 

Zo ziet het mengsel er dan uit!

 

tot slot nog een keer te zien in een videofilmpje: